Egészségmegőrzés, gyógyítás, megelőzés’ -kategória archívuma

Mivel lehet enyhíteni a darázscsípés okozta fájdalmat?

admin @ 2011. június 24., 13:40

A petrezselyemben lévő illoolaj semlegesíti a mérget ill.  csökkenti a viszketést. A petrezselyem levél összetörve és felkenve kiváló enyhítőhatású.

… a folytatáshoz kattintson ide »

Csuklás megszüntetése

tothz @ 2010. május 10., 13:23

Csuklást a rekeszizom akaratlan, görcsös összehúzódásai okozzák. Egy idő után magától is elmúlik, de néhány praktika az elmulasztására:

  • Tartsuk vissza a lélegzetünket amilyen hosszan bírjuk; vagy lélegezzünk ki-be amilyen gyorsan csak bírunk (hiperventillálás). Visszalélegzés: Papírzacskót szorítva a szánk és orrunk elé lélegezzünk ki és be erőteljesen 10-15-ször. A kilélegzett levegő szén-monoxidban gazdag és ennek ismételt belélegzése elernyeszti a rekeszizmot, ami megállítja a csuklást.
  • Igyunk jéghideg vizet vagy rágcsáljunk és nyeljünk le jégdarabokat 10-15 percen keresztül. … a folytatáshoz kattintson ide »

Az alma hasznossága

tothz @ 2010. május 6., 23:06

Az alma héja flavonoidokban gazdag, ezért tartották  fontosnak a népi gyógyítók, hogy az almát hámozatlanul, sőt a csutkájával illetve a magokkal együtt együk, mert így jut a legtöbb vitamin, rejtett enzim a szervezetünkbe. A magokban található cián a tüdőhörgőket is tisztítja.

Almamag-kúra:
1500 szem almamagot egyenlően elosztva 10 részre 10 nap alatt megenni. Ez a kúra az egész gyomrot is fertőtleníti.

Alma vasszöggel

tothz @ 2010. május 6., 23:00

Ha vasszöget szúrunk a savanyú almába, majd egy idő múlva a szeget kivesszük belőle és elfogyasztjuk, az almasav és a vas reakcióba lép, erjedés indul be és tejsav is keletkezett. A vasas almát sápkórra, vagyis vérszegénységre javallották a régiek.

Penészes kenyér…

admin @ 2009. december 7., 21:45

Ha megpenészedett a kenyér, dobjuk ki, mert a penész szaga mindenhol átjárja a kenyeret, érződik ott is, ahol nem látszik.  A penészes ételek fogyasztása betegséget okozhat!

Megelőzhetjük, ha a kenyeret nem nejlonban, hanem lélegzős anyagban – pl.  vászonban vagy papírban – tároljuk.

Penész a lekvár tetején

admin @ 2009. december 7., 21:39

Ha megpenészedik a lekvár, nem érdemes kidobni. A tetején képződött penészréteget vastag lekvárréteggel együtt távolítsuk el, majd a lekvárt minél hamarabb használjuk fel!

Nátha elleni népi praktikák

admin @ 2009. december 7., 00:41

A hűvös, nyirkos idő kedvez a heveny hurutos betegségek kialakulásának. A betegség cseppfertőzéssel terjed. Köhögéskor, tüsszentéskor a levegőbe került kórokozók terjesztik, de érintkezéssel is terjedhet. Ezért fontos a gyakori kézmosás.

Tünetei:

  • vizes orrfolyás
  • tüsszögés
  • torokfájás
  • fejfájás
  • Ha az orrváladék sűrűvé, sárgás színűvé válik, az a bakteriális fertőzés jele

Mivel a megfázást vírusok okozzák, gyógyításukra nem alkalmasak az antibiotikumok, sőt károsak, hiszen a vírusok ellen nem hatnak, de ha meggondolatlanul alkalmazzuk, növekszik a baktériumok ellenálló képessége.

Megelőzés

Ha erős a szervezet immunrendszere, ellenáll mindenféle kórokozónak. A helytelen táplálkozás, a nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód, a környezetünkben lévő rengeteg vegyi anyag mind terheli szervezetünket, gyengíti immunrendszerünket. Ahhoz, hogy immunrendszerünk kifogástalanul működjön, erősíteni, támogatni kell szervezetünket. … a folytatáshoz kattintson ide »

Egyszerűen az H1N1 és társai ellen

tothz @ 2009. november 28., 00:09

AKTUÁLIS

Az influenzát a szakértők köpönyegforgató vírusnak nevezik. Nem véletlenül: könnyen mutálódik, húsz-harminc évente teljesen megváltozik a szerkezete, és akár világméretű járványt is kialakíthatnak az egyes változatok. A H1N1 is így jött létre, melytől most mindenki retteg. Mit érdemes tudni a vírusról? … a folytatáshoz kattintson ide »

Körömerősítő

tothz @ 2009. november 25., 17:22

Olíva- és napraforgóolajat keverjük össze azonos arányban. Melegítsük fel, de ne legyen forró. Mártogassuk bele az ujjainkat. Kiváló körömerősítő. Csavarjuk bele egy fél citrom levét, majd jól masszírozzuk bele a kezünkbe.

Égési seb

tothz @ 2009. november 25., 17:16

  • Propoliszos kenőccsel bekenjük a sebet, majd kötést teszünk rá. Naponta 4-5 alkalommal érdemes ismételni. Propoliszos kenőcsöt készíthetünk, ha propolisz tinktúrából elpárologtatjuk az alkoholt, majd valamilyen semleges krémbe kenjük.
  • A körömvirág levelét összenyomkodjuk, levét az összezúzódott levéllel együtt (ami nem töredezik szét, hanem egyben marad) ráhelyezzük az égett felületre. Erre műanyag fóliát teszünk, és nem túl erősen befáslizzuk. Másnap távolítsuk el a kötést. Az égett bőrfelület barnás-vörössé válik és nem hólyagos. Viszonylag gyorsan gyógyul. Többször kipróbált recept.